Neuvoja korona-aikaan

· torstai, 19. maaliskuuta 2020 · Lukemisaika: 8 minuuttia

SARS-COV-2-virustartunta, joka aiheuttaa tautia COVID-19, leviää Ruotsissa. Kansanterveysviranomaisen mukaan se ei ole useimmille ihmisille vaarallinen sairaus eikä etenkään lapsille. Pääasiassa vanhemmat ihmiset ja etenkin ne, joilla on jo joitain muita taustalla olevia sairauksia, ovat vaarassa saada vaarallisen keuhkokuumeen. On tärkeää suojella heitä ja auttaa, etteivät liian monet ihmiset sairastu samanaikaisesti.

(Jossain Ruotsin hakemistossa, suom. huom.) Hakemistossa 1177 on tietoa taudista COVID-19 ja siitä, milloin lääkärinhoitoa tulisi hakea. Siellä on myös ohjeita esimerkiksi, kuinka hyvä käsihygienia auttaa tartuntojen estämisessä ja vähentää tartunnan leviämistä. Tiedot tämän uuden viruksen toiminnasta ovat edelleen rajalliset. Perustuen HELPFUL-ryhmän yleiseen kokemukseen virusinfektioista yleensä ja oireista, jotka ovat samanlaisia kuin COVID-19:ssä, annamme tässä vinkkejä ja neuvoja, joita voidaan käyttää terveydenhuoltojärjestelmän antamien neuvojen lisänä.

1. Tartunnan ja mahdollisesti vakavampien oireiden estämiseksi

–  Pidä itsesi (ja lapsesi suom. huom.) lämpimänä ja yritä tuntea luottamusta pelon sijasta.

Voit esimerkiksi tehdä sisäisiä harjoituksia, kuten keskittymisharjoituksia tai muita meditaatioharjoituksia, jotka auttavat pitämään mielentilan rauhallisena. Voit esimerkiksi kuunnella musiikkia tai tehdä haluamiasi asioita.

Myös kehon liikkeet, jotka lämmittävät mutta eivät ole uuvuttavia, ovat hyviä.

– Voit vapaasti syödä runsaasti C-vitamiinia sisältäviä ruokia, kuten sitruuna, greippi, ruusunmarja, tyrni, kiivi, acerola.

– Voit vapaasti mennä ulos ja oleilla auringossa ja luontoalueilla. Jos epäilet D-vitamiinin puutetta, D-vitamiinilisää voit ottaa määräannoksina.

– Syö hyvää ruokaa. Säännöllisyys arjessa aterioiden, unen jne. kanssa on myös tärkeä edellytys terveenä pysymiselle.

– Koiruoholla on erittäin hyviä ominaisuuksia immuunijärjestelmän vahvistamisessa, ja se myös helpottaa toipumista: juo kupillinen koiruohoteetä joka aamu. Teetä on haudutettava, joten ripaus kuivattua koiruohoa riittää kuppia kohti. Tämä ei ole alle 16-vuotiaille.

– Ennaltaehkäisyyn käytettävät lääkkeet omahoidon aikana: Jos sinulla on mahdollisuus, voit ottaa lääkkeen Dil. Absinthium D1 / Resina Laricis D3, 15 tippaa joka aamu. Sitä ei tule antaa alle 16-vuotiaille lapsille. Tätä lääkettä voi ostaa mm. Saksasta (Hampurin International Apteekista suom. huom.).

Kansainvälisesti suositellaan lääkettä Phosphor D6, 10 tippaa joka aamu, mutta sen saaminen Ruotsista ( ja Suomesta) voi olla vaikeaa. Lääke on ostettavissa mm. Saksasta. Tämä ohje ei koske alle 16-vuotiaita lapsia.

Absinthium D1 / Resina Laricis D3 -lääke voidaan yhdistää Phosphor D6 -lääkkeeseen erityisesti ikääntyneille ja haavoittuvassa tilassa oleville henkilöille. Nämä lääkkeet ovat muuten vastaavia, ja yksi niistä saattaa riittää nuoremmille.

2. Hoito-ohjeita, jos sairastat

– Lepää riittävästi ja pysy kotona, kunnes sinulla ei ole enää oireita.

– virusinfektioiden omahoitolääkkeet: Infludoron on erinomainen lääke virusinfektioihin, mutta sitä ei ole saatavana Ruotsissa (pitää tilata Saksasta). Dr Reckeweg RH6 -lääke on melko samantapainen lääke, jota voi ostaa Ruotsissa (esim. Robyggebutiken Ytterjärnassa ja muissa paikoissa, joissa myydään luontaislääkkeitä)( esim, Vaasassa Life, PÛR -apteekit Helsingissä). Lievässä sairaudessa otetaan 10 tippaa 4 kertaa päivässä. Vakavissa sairauksissa, joissa on korkea kuume, otetaan 15 tippaa 4 kertaa päivässä, mutta ei klo 18 jälkeen. Alle 12-vuotiaiden ei pidä ottaa sitä.

– Teet: timjami ja inkivääri ovat hyviä yskään. Jos yskä on erittäin kuiva, ota teehen sekoitettuna hunajaa ja maitoa (miksi maitoa, kysyy suomentaja).

Voit myös yskässä ottaa yrttihöyryhengitystä kamomillateen tai eukalyptusöljyjen avulla (ns. eteeristä öljyä on saatavana, se on erittäin vahvaa).

– Ulkoiset hoidot, joista voi olla apua:

Tee rintakehän päälle inkiväärikääre, jos ei voi epäillä keuhkokuumetta. Jos tilanne on akuutti korkean kuumeen ja keuhkokuumeen riskin suhteen: tee sinappijauhoilla hoitokääre selkäpuolelle keuhkojen kohdalle. Tämä on erittäin tehokasta, mutta myös erittäin tärkeää noudattaa alla olevia ohjeita huolellisesti. Pitkäaikaisen yskän tai keuhkokuumeen jälkeen: tee käärö siankärsämöteehauteesta keuhkojen kohdalle selkään.

– Kehon kipu voi johtaa haluun ottaa kuumeenalennuslääkkeitä, jotka lievittävät kipuja, mutta ne voivat kuitenkin lisätä komplikaatioiden riskiä, ja suosittelemme, että vältetään niin paljon kuin mahdollista niiden ottamista kipuun. Kehon kivun lievittämiseksi voidaan sen sijaan käyttää lämpöä, esim. kuumavesipullo yhdessä lämmittävien öljyvoitelujen kanssa. Voidaan käyttää esimerkiksi Arnika-öljyä hierontaan.

– Vakavien oireiden, kuten tietysti hengitysvaikeuksien tapauksessa, tulisi aina ottaa yhteyttä terveyskeskukseen tai (korona-neuvontaan).

OHJEET

Inkiväärikääre rinnan etuosassa

materiaalit:

1 tl teelusikallista inkiväärijauhetta, ½ litraa kuumaa vettä (noin +75 astetta).

Kulho, puuvillainen sisäkangas rinnan suojaksi ja pyyhe, jonka avulla saadaan aikaan kuivaksi kierretty kääre.

Päälliskangas, jotka laitetaan uloimmaksi, esim. villainen huivi ja tarvittaessa kaksi kuumavesipulloa (noin +40 astetta).

Pesulappu homman lopuksi tehtävää pesua varten ja mieluiten neutraalia öljyä, esim. manteli- tai oliiviöljyä.

Pellavakangas ja lämmin villapaita.

Ohjeet:

1. Taita sisäkangas noin 20 x 20 cm palaksi. Sekoita inkiväärijauhe ja kuuma vesi kulhoon niin, ettei jää paakkuja. Upota sisäkangas kulhoon. Nosta kangas ja aseta se leveälle pyyhkeelle, joka sitten rullataan. Kierrä sitten pyyhettä kunnolla kierteelle. Ota sisäpyyhe pois pyyhkeestä ja aseta se lämpimänä rintakehän päälle.

2. Peitä koko rintakehä lämpimällä (villaisella) huivilla ja pue päällesi/ hänen päällensä pusero. Jos huivi ei ole tarpeeksi suuri, kiinnitä se kiinnityshakasilla. On tärkeää, että se on tiukka ja riittävän iso, jotta haihtumisjäähtymistä ei tapahdu. Jos haluat, voit laittaa kuumavesipulloja oikealle ja vasemmalle puolen selän yläosaan, ts. hoidettava siis makaa niiden päällä.

3. Voit / hän voi nyt levätä, mielellään 30–40 minuutin ajan.

4. Poista sitten liinat ja pese iho lämpimällä vedellä inkiväärijauheen poistamiseksi. Kuivaa iho ja levitä sitten varovasti vähän öljyä lämmön ylläpitämiseksi. Peitä käsitelty alue hyvin (pellava)liinalla ja päälle lämmin (villa)pusero.

5. Voit levätä noin 30 minuuttia.

Sinappikääre takana selän yläosassa

Huomautus: Sinappikääreistä voi olla paljon apua, mutta noudata ohjeita huolellisesti!

Materiaalit:

Noin 1 dl sinappijauhetta (esim. Colemanin sinappijauhetta), kulho ja noin ½ litraa vettä noin +39–40 astetta.

Puuvillakangas (esim. lakanaa) sisäkankaana 2–3 kertaa suurempi kuin kääreen alue ja peitekangas esim. huivi tai muu, joka voidaan kääriä koko rintakehän ympärille.

Patjasuojat (esim. muovista), pesulaput ja neutraali öljy, esim. manteli- tai oliiviöljy.

Pellavakangas ja lämmin villapaita.

Ohjeet:

1. Ripottele sinappijauhetta 2–3 mm tasaiseksi kerrokseksi sisäkankaan keskelle niin suurelle pinnalle, että se kattaa keuhkojen alueen. Taita kangas sitten kaikista sivuista suljetuksi ”kirjekuoreksi”, jotta sinappijauhetta ei voi tulla ulos.

2. Peitä patjasuojalla paikka, jossa hoidettava makaa.

3. Rullaa sinappipakkaus varovasti rullaksi ja kasta se kehonlämpöiseen veteen. Purista ylimääräinen neste melko voimakkaasti. Rullaa auki ja aseta pakkaus kääreen keskelle ja laittaudu heti paikalle selällesi. Kääri sitten käärekangas ja huivi selän ja rintakehän ympärille ja kiinnitä tarpeen vaatiessa kiinnityshakasilla.

4. Makaa huovan alla, jotta se voi vaikuttaa 5–10 minuuttia. Aika riippuu hoitokokemuksesta. Palava tunne voi tulla esimerkiksi nopeasti, riippuu siitä millainen iho sinulla / hoidettavalla on. Se on merkki siitä, että sinun tulee lopettaa hoito. Hoitoaika voi siten olla erilainen eri ihmisille. Sinappi voi aiheuttaa palovammoja, ja sen vuoksi kääre on poistettava, kun se alkaa tuntua. On hyvä, jos punoitusta on vähän, mutta ei enempää.

5. Sinappikääre poistetaan, iho pestään kehonlämpöisellä vedellä ja kuivataan. Voitele sitten alue neutraalilla lämmittävällä öljyllä ja laita pellavakangas ja päälle lämmin pusero.

6. Voit levätä 30–60 minuuttia.

7. Huuhtele sinappikangas ja anna kuivua.

Sitä voidaan käyttää uudelleen seuraavissa hoidoissa.

Hoitoa ei tule käyttää sinappiallergisille, eikä jos on ihovaurioita, ei jos on vuotavia tai tulehtuneita ihosairauksia tai ihon punoitusta, joka ei ole poistunut edellisen hoidon jälkeen.

Älä aseta lämpöpulloa tai kuumaa vehnätyynyä kääreen päälle.

Siankärsämökääre selän puolella keuhkoja hoitaen

1. Valmista noin ½ l siankärsämöteetä. (Tee tulisi olla hiukan vahvempi kuin juotava tee, 1 rkl kuivattua siankärsämöä, jonka annetaan hautua noin 2–4 minuuttia kannen alla).

2. Kaada kuuma vesi kuumavesipulloon tai lämmitä vehnätyyny.

3. Kehitä pala puuvillakankaasta (esim. vanhaa lakanaa), joka taitetaan 2–3 kertaa keuhkojen selkäpuolen peittämistä varten, keittiöpyyhe ja vartalon peittävä leveä villahuivi, viltti tai peitto.

4. Kaada tee kulhoon ja upota siihen taitettu kangas, laita käärö pyyhkeeseen ja kierrä kuivaksi.

5. Poista puuvillakäärö pyyhkeeltä ja aseta se villaosan päälle, jonka olet asettanut sängylle  kääriäksesi itsesi siihen. Asetu sitten makaamaan heti selällesi lämpimän kääreen päälle ja kiedo villainen huivi rintakehän ympärille kiinnittämällä se vaikka kiinnityshakasilla. Jos tuntuu hyvältä, laita kääreen päälle kuumavesipullo / lämmin vehnätyyny.

6. Peitä itsesi huovalla ja lepää 30–45 minuuttia.

Höyryhengitys

Tarvikkeet:

1 rkl kuivattuja kamomillan kukkia tai 3–5 tippaa välttämätöntä eukalyptusöljyä

Ota lämpöä kestävä kulho, aseta se pöydälle, jonka ääressä voit istua mukavasti, kaada noin litra kuumaa vettä ja lisää yrttejä tai eteeristä öljyä.

Aseta pyyhe pään ja kulhon päälle ja hengitä sisään sekä suun että nenän kautta. Istu niin kauan kuin tunnet olosi hyväksi. Pidä taukoja, jotta voit niistää.

Jälkeenpäin on hyvä olla menemättä ulos heti, odota vähintään tunti.

Suomentanut Pentti Okkonen

Shopping Cart
Scroll to Top